Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@13:31:05 GMT

هه‌ژار، ستاره‌ای بی‌افول در آسمان پرفروغ ادب کُردی

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۵۳۷۱۷

هه‌ژار، ستاره‌ای بی‌افول در آسمان پرفروغ ادب کُردی

ایسنا/کردستان نامش عبدالرحمن شرفکندی، مشهور به "هه‌ژار موکریانی" بود که به سال 1300 ه.ش در شهر مهاباد چشم به دنیا گشوده است.

محال است کُرد باشی و نام و آوازه "هه‌ژار" این شاعر نامدار و مشهور کُرد را نشنیده و با آثار گهربار این شاعر و نویسنده و مترجم و محقق گرانقدر کرد آشنایی نداشته باشید.

دو سال بیشتر نداشت که از همان اوان کودکیش از نعمت وجود مادر بی بهره و کودکی خود را در تلخی و ناکامی به سر برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خواندن ابتدایی را در سن پنج سالگی نزد پدر خود فرا گرفت و سپس به مکتب رفت و از حضور مدرسان علوم اسلامی آن زمان بهره برد.

از همان ابتدای نوجوانی به دلیل علاقه وافرش به شعر و شاعری و ادبیات به خواندن ادبیات و دیوان شاعران بزرگ روی آورد و چندی نگذشت که استعدادش در شعر و شاعری ظهور یافت و به سرودن شعر روی آورد.

می‌توان به حق او را شاعر، مترجم، محقق، فرهنگ نویس، مورخ، نویسنده و ادیب برجسته کُرد دانست که تالیفات گهرباری در عرصه شعر و ترجمه و ... را به آسمان ادب کُردی تقدیم کرده است.

یکی از شاهکارهای زیبای هه‌ژار موکریانی رباعیات خیام است که با نام "چوارینه‌کانی خه‌یام" مشهور است که ترجمه‌ای است بسیار دقیق و بی‌نقص که به حق می‌توان آن را کتابی مستقل از منبع اصلی آن به شمار آورد.

ترجمه شرفنامه بدلیسی کتابی است که ماموستا هه‌ژار آن را به سورانی ترجمه کرده و امروزه منبع مهمی درباره کُرد و کردستان است.

از دیگر شاهکارهای ماموستا هه‌ژار می‌توان ترجمه کتاب قانون در طب بوعلی سینا را نام برد که ترجمه‌ای است عربی به فارسی که حاصل 6 ماه تلاش مداوم ماموستا هه‌ژار موکریانی است.

کتاب "چێشتی مجێور" زندگینامه‌ای است از زبان خود ماموستا هه‌ژار که به زبانی رسا و عامیانه و به دور از تکلف‌های زبانی نوشته شده است و کسی نیست که آن را نخوانده باشد و از روایت‌های آن غرق در لذت نشده باشد.

از سوی دیگر ترجمه قرآن کریم به زبان کُردی، ترجمه «مه‌م و زین» احمدخانی از کرمانجی به موکریانی، ترجمه کتاب های دکتر شریعتی از زبان فارسی به زبان کردی و... کارنامه گهربار این ادیب برجسته را شامل می‌شود.

کتاب «هه نبانه بورینه» که حاصل سال‌ها تلاش ماموستا هژار برای جمع آوری لغات کُردی است و حال به عنوان یک کتاب فرهنگ لغات کُردی در دسترس است یادگاری است گرانبها از این ادیب نامور کردستانی.

بعد از سال‌ها ریاضت و تحمل دربه‌دری و آوارگی و تلاش و کوشش در راه فرهنگ و ادب کُردی سرانجام در 2 اسفند 1359 دار فانی را وداع و به دیار حق شتافت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مشاهیر کرد استانی فرهنگی و هنری ماموستا هه ژار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۳۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فریاد «مرگ بر اسراییل» در قلب اروپا بیانگر نابودی استکبار است

به گزارش خبرنگار مهر، ماموستا فایق رستمی ظهر جمعه در خطبه‌های این هفته نماز جمعه مسجد جامع سنندج با تبریک روز معلم، اظهار کرد: علم آموزی و عالم در نزد پروردگار از جایگاه والایی برخوردار است به گونه‌ای که پروردگار از سینه معلمان و دانشمندان به عنوان لوح محفوظ نام می‌برد.

وی با بیان اینکه در روز قیامت خداوند مرکب عالمان و دانشمندان را همراه و همتراز با شهدا قرار داده است، افزود: پیامبر مکرم اسلام در مورد معلمان می‌فرماید» نزدیکترین افراد در جامعه بشری به پیامبر اهل علم است» و این جایگاه علما و معلمان را می‌رساند.

امام جمعه سنندج با تبریک روز بسیج دانش آموزی و بسیج سازندگی، تصریح کرد: بسیجیان در مسیر ارزشمند خدمت به مردم سربلند و ثابت قدم هستند و در جامعه ما در عرصه سازندگی تلاش وافری داشته‌اند.

خدمت به جامعه از دستورات دین اسلام است

ماموستا رستمی خاطرنشان کرد: از مهمترین اصل در دین اسلام خدمت به جامعه است و رسول خدا نیز براحساس مسؤولیت، تعامل با جامعه، امانت‌داری و تلاش در مسیر توسعه و آبادانی از دستورات دین اسلام تاکید کرده‌اند.

وی امانتداری را از دیگر دستورات مهم دین مبین اسلام برشمرد ئو بیان کرد: مسؤولان باید در این زمینه با خدمت مطلوب و درخور شأن مردم ما امانتدار واقغی مسؤولیت و جایگاه خود باشند و بدانند هر آنکه زمام مردم را در جامعه برعهده دارد رسالت سنگینی در امانتداری بر عهده او است.

ماموستا رستمی افزود: از زمان ظهور تا کنون دین اسلام با ایثار مال و جان انسان‌های بزرگ رشد و نمو یافته و در جهان گسترش پیدا کرده است و همانگونه که خداوند در قرآن می‌فرمایند هرگز از بین نمی‌رود.

به برکت خون شهدا دین اسلام رشد می‌کند

وی به ایثار و فداکاری مهاجرین و انصار در دوران صدر اسلام گفت: برای دین مبارک اسلام زحمات و ایثارگری زیادی صورت گرفته و به برکت خون شهدا مکتب مبارک اسلام روز به روز با وجود تمام دشمنی‌های دشمنان رشد و گسترش پیدا می‌کند.

وی همچنین با اشاره به وضعیت امروز مردم بی‌گناه فلسطین در غزه و سایر شهرهای سرزمین اشغالی اعلام کرد: امروز جوانان و دانشجویان در قلب اروپا برای دفاع از مظلومیت مسلمانان بی گناه فلسطین فریاد مرگ بر اسرائیل و استکبار سر می‌دهند.

ماموستا رستمی با بیان اینکه فریاد دفاع از مظلومیت مسلمانان بی‌گناه فلسطین نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در سایر کشورهای جهان شنیده می‌شود، اضافه کرد: این نشانه نزدیک شدن روز شمار نابودی و افول استکبار و آزادی قدس شریف است.

کد خبر 6095604

دیگر خبرها

  • ایران اسلامی الگوی وحدت و برادری در جهان است
  • فریاد «مرگ بر اسراییل» در قلب اروپا بیانگر نابودی استکبار است
  • علامت استاد حقیقی داشتن تزکیه برای تسخیر قلوب است
  • مهم ترین عامل توسعه یك جامعه نظام آموزشی است
  • نهضت ترجمه اشعار فارسی به عربی در خوزستان
  • کتاب شعر «ناله‌های امپراطور» در بروجرد رونمایی شد
  • «شمع محفل» در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود
  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها
  • فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید
  • رونمایی از ترجمه کتاب جنبش علوی، هجرت رضوی به زبان پشتو